ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ… ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Το καλοκαίρι είναι η περίοδος που όλοι θα αναζητήσουμε στιγμές ηρεμίας και ξεκούρασης στη θάλασσα.Ειδικά αυτήν τη δύσκολη εποχή οι άνθρωποι προσπαθούν να τονωθούν σωματικά και ψυχικά και η θάλασσα που πλημμυρίζει αυτήν τη χώρα ήταν και είναι πηγή ανανέωσης και έμπνευσης. Οι ευεργετικές επιδράσεις των ενασχολήσεων που σχετίζονται με το νερό(κολύμβηση, άλλα αθλήματα,λουτρά για θεραπευτικούς λόγους) επισκιάζονται κάθε χρόνο από τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τους πνιγμούς στην Ελλάδα και προβληματίζουν έντονα την ιατρική κοινότητα.Η χώρα μας,δυστυχώς, κατατάσσεται πρώτη σε πνιγμούς στην Ευρώπη και δεύτερη παγκοσμίως.Το 70% των θυμάτων από πνιγμό αφορά ηλικίες άνω των 50 ετών,ενώ τους θερινούς μήνες ο πνιγμός αποτελεί την συχνότερη αιτία θανάτου στα παιδιά!Η αναφορά και μόνο αυτών των στατιστικών στοιχείων προβληματίζει και καλεί τους αρμόδιους φορείς να λάβουν μέτρα ενημέρωσης και προστασίας.Στους τηλεοπτικούς δέκτες θα δείτε ανάλογα μηνύματα στα πλαίσια μιας προσπάθειας να χαιρόμαστε τη θάλασσα ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους.
Ο πνιγμός είναι η θανατηφόρος κατάσταση εξαιτίας της ασφυξίας που επέρχεται μετά από βύθιση του ατόμου σε οποιοδήποτε υδάτινο μέσο για ικανό χρονικό διάστημα.Ο πνιγμός συμβαίνει γρήγορα και σιωπηλά οπουδήποτε υπάρχει νερό (θάλασσα,πισίνες,ποτάμια,λίμνες,λουτρά κ.α).Η ασφυξία που προκαλείται λόγω εισρόφησης ύδατος,στην περίπτωση που ο λουόμενος επιβιώσει, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές όπως καρδιακές αρρυθμίες,αναπνευστική ανεπάρκεια, εγκεφαλικές βλάβες,πνευμονία κ.α.Στα παιδιά σε λιγότερο χρόνο και με μικρότερη ποσότητα νερού μπορούν να συμβούν ανεπανόρθωτες βλάβες.Όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν μεριμνώντας και λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όπως: 1.Σε κάθε οργανωμένη παραλία είναι καθήκον της πολιτείας και των τοπικών φορέων να υπάρχει ναυαγοσώστης.Οι ναυαγοσώστες είναι εκπαιδευμένοι στη διάσωση θυμάτων πνιγμού και η παρουσία τους κρίνεται αναγκαία.Όσοι συμμετέχουν στη διαδικασία διάσωσης οφείλουν να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις διαχείρισης ανάλογων καταστάσεων. 2.Αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ πριν την κολύμβηση. Επί παραδείγματι,η κατανάλωση μίας μπύρας αρκεί για την απώλεια της ισορροπίας μας, ενώ ταυτοχρόνως επηρεάζει την κρίση και την ετοιμότητά μας. 3.Κολυμπούμε μόνο μετά το πέρας 3 ωρών από το τελευταίο γεύμα. 4.Αξιολογούμε σωστά τις κολυμβητικές ικανότητες και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν,ενώ δε συμμετέχουμε σε θαλάσσια αθλήματα που είναι άγνωστα. 5.Αποφεύγουμε την κολύμβηση σε άγνωστα νερά. 6.Οι άνθρωποι που πάσχουν από χρόνια νοσήματα(καρδιολογικά,αναπνευστικά, νευρολογικά.ορθοπεδικά) δεν κολυμπούν ποτέ μόνοι τους. 7.Όσοι πολίτες θέλουν να έχουν ενεργό ρόλο λαμβάνουν μαθήματα διάσωσης από κατάλληλα εκπαιδευμένες ομάδες. Τα παιδιά μπορούν να εκπαιδευτούν με απλούς και αποτελεσματικούς τρόπους, ώστε να χαίρονται τη θάλασσα χωρίς κίνδυνο.Έτσι μαθαίνουν από τους γονείς και τους δασκάλους στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας όπως:α.Δεν κολυμπούμε μόνοι,β.Δεν κάνουμε βουτιές σε άγνωστα νερά,γ.Δεν σπρώχνουμε βίαια τα αλλά παιδιά μέσα στο νερό,δ.Δεν ξεχνούμε το σωσίβιο μας αν δεν έχουμε μάθει να κολυμπούμε καλά, ε.Ξέρουμε που ζητάμε βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης.
Η θάλασσα και κάθε υδάτινος χώρος είναι πηγή ζωής αιώνες τώρα.Η φύση χαρίζει τα δώρα της απλόχερα και ανιδιοτελώς.Η μόνη προϋπόθεση είναι ο σεβασμός στους φυσικούς κανόνες.Ο άνθρωπος μπορεί να γευτεί τις θαλασσινές χαρές με ασφάλεια σεβόμενος κάποια όρια που δεν πρέπει να προσπερνά. Δεν ευθύνεται η φύση για ατυχή συμβάντα,αλλά ο άνθρωπος τις στιγμές που συμπεριφέρεται αλαζονικά απέναντί της.Ίσως,ο ίδιος πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με τη φύση χωρίς να επιδιώκει να κυριαρχεί εις βάρος της…Καλό Καλοκαίρι!
Της Ιατρού-Πνευμονολόγου Ασημίνας Ζανιά -Τσιμάρα