Την επιτάχυνση της επούλωσης ενός ανοιχτού τραύματος (διαβητικό πόδι, κατακλίσεις, εγκαύματα) επιτυγχάνει συσκευή που έχει αποκτήσει το Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Παράλληλα, το ίδιο τμήμα έχει αναπτύξει εργαστήριο, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει τα αντισώματα της σπάνιας νόσου που είναι η μυασθένεια.
Πρόκειται για δύο σημαντικές εξελίξεις που έρχονται να προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες στους πολίτες της ευρύτερης περιφέρειας και να τους απαλλάξει από έξοδα και την ταλαιπωρία των μετακινήσεων. Σε ό,τι αφορά την επούλωση του ανοιχτού τραύματος, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών, Κωνσταντίνος Πουλάς, επιτυγχάνεται μέσω της καινοτόμου τεχνολογίας που στηρίζεται στη μικροηλεκτροδιέγερση.
Το Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών (emvia.upatras.gr) έχει προμηθευτεί τη συσκευή Wetling και σε συνεργασία με ιδιώτες γιατρούς, νοσοκομεία και κλινικές πραγματοποιεί σειρά από δοκιμαστικές αγωγές σε επιλεγμένα περιστατικά.
Οπως αναφέρει ο κ. Πουλάς, τα άτονα έλκη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το διαβητικό πόδι, οι κατακλίσεις και τα εγκαύματα αποτελούν μια ομάδα παθήσεων με αυξημένη ιατρική σημασία και με σημαντικές επιπτώσεις στον πληθυσμό και στην οικονομία.
Μια από τις θεραπείες είναι η ηλεκτροδιέγερση επαφής, κατά την οποία, όπως εξηγεί ο ίδιος, περιμετρικά του έλκους τοποθετούνται ηλεκτρόδια και μέσω αυτών διοχετεύεται ρεύμα μικρής έντασης (1,5 – 4 μΑ) στον ιστό, επιταχύνοντας την επούλωσή του.
ΠΗΓΗ: pelop.gr