Τετρακόσια εγκαταλελειμμένα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας απειλούν τη δημόσια υγεία.
Από τη μια πλευρά βρίσκονται ακίνητα που είναι εγκαταλελειμμένα και σε αυτά έχουν βρει καταφύγιο μετανάστες και τοξικομανείς, και από την άλλη ιστορικά κτίρια, όπως του Λαπαθιώτη στα Εξάρχεια και του Κ. Παλαμά στη Πλάκα τα οποία καταρρέουν λόγω της κρίσης.
Όπως αναφέρει το Έθνος, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής έχουν συγκεντρώσει σημαντικό υλικό με ακριβή καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί και η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Από το 2008 αποστέλλονται στην Εισαγγελία Αθηνών εκθέσεις αυτοψίας αλλά η δαιδαλώδης γραφειοκρατική διαδικασία δεν επιτρέπει άμεσα αποτελέσματα, όπως τονίζει στην εφημερίδα ο προϊστάμενος του τμήματος Υγειονομικού και Περιβαλλοντικού Ελέγχου της Περιφέρειας, Παν. Παπαδόπουλος.
Η Περιφέρεια έχει καταγράψει περί τα 400 κτίρια που εκπέμπουν ΣΟΣ. Άνθρωποι και τρωκτικά ζουν μαζί, σκουπίδια παντού ενώ εκατοντάδες άνθρωποι στοιβάζονται σε μισογκρεμισμένους τοίχους υπό άθλιες συνθήκες. Τα περισσότερα κτίρια βρίσκονται στους δρόμους γύρω από την Ομόνοια, όπως Ζήνωνος, Μενάνδρου, Φυλής, Αγησιλάου, Μαιζώνος, Ιάσονος, Βερανζέρου.
Από τα 70.868 κτίρια που υπάρχουν εντός των ορίων της πρωτεύουσας, τα 1.614 έχουν μετατραπεί σε ερείπια ή είναι ετοιμόρροπα. Ιστορικά κτίσματα όπως το νεοκλασικό στη Πατησίων που έζησε ένα κομμάτι της ζωής της η Μαρία Κάλλας καταρρέουν. Το εν λόγω κτίριο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από το 1989, είναι ιδιοκτησίας του ΝΑΤ, από το 1950 ωστόσο, λόγω έλλειψης κονδυλίων, δεν προχώρησε ποτέ η μελέτη ανακατασκευής.
ΕΘΝΟΣ