Χανιά. Περισσότεροι ασθενείς σε κοινωνικά ιατρεία

Περισσότερες από 350 επισκέψεις δέχθηκε μέσα στον ένα χρόνο λειτουργίας του το Κοινωνικό Ιατρείο -Φαρμακείο Αλληλεγγύης Χανίων (Κ.Ι.Φ.Α.Χ.) ενώ συνεχώς καταγράφεται αυξητική τάση στα αιτήματα για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από απόρους, ανασφάλιστους και ανέργους πολίτες που είναι αποκλεισμένοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Στο μεταξύ, αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η μεταστέγαση του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου από το Εργατικό Κέντρο Χανίων στην πλατεία Κολοκοτρώνη 10 μετά από την παραχώρηση ενός μεγαλύτερου χώρου από την Ιερά Μονή Γουβερνέτου.

Ο νέος χώρος, στον οποίο εκτός από το φαρμακείο θα λειτουργούν 4 ιατρεία βασικών ειδικοτήτων, αναμένεται να αρχίσει να υποδέχεται ασθενείς από τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι η το Κ.Ι.Φ.Α.Χ. ξεκίνησε να προσφέρει δωρεάν ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες σε ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση στο ΕΣΥ πριν από ένα χρόνο, έπειτα από πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου, του Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Εργατικού Κέντρου Χανίων.

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ

Ο πνευμονολόγος και πρόεδρος του φορέα που έχει την ευθύνη για τη λειτουργία του Κ.Ι.Φ.Α.Χ. Μηνάς Βουλγαρίδης τόνισε σχετικά ότι στον ένα χρόνο ζωής του Κ.Ι.Φ.Α.Χ. «η ροή των ευπαθών ομάδων συμπολιτών μας συνεχώς αυξάνεται, τα περιστατικά που εξυπηρετούνται πολλαπλασιάζονται και οι ανάγκες μεγαλώνουν» και πρόσθεσε ότι οι επισκέψεις που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 350.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη μεταστέγαση, ο κ. Βουλγαρίδης επεσήμανε ότι αυτή κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου το Κ.Ι.Φ.Α.Χ. να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες αλλά και να επιτελέσει καλύτερα το έργο του.
«Μέχρι τώρα το Κ.Ι.Φ.Α.Χ. λειτουργούσε περισσότερο σαν φαρμακείο και λιγότερο σαν ιατρείο. Στον καινούργιο όμως χώρο που μεταστεγαζόμαστε και τον οποίο μας έχει παραχωρήσει η Μονή Γουβερνέτου -η οποία είναι αρωγός, συμπαραστάτης και χρήσιμος συνεργάτης σε αυτή την κρίσιμη φάση- θα μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα το φαρμακείο και 4 ιατρεία», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι αυτές τις ημέρες τοποθετείται στον χώρο ο κατάλληλος εξοπλισμός, ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί το νέο ωράριο λειτουργίας του ιατρείου – φαρμακείου.

«Στόχος μας είναι να υπάρχει καθημερινά ένας παθολόγος και οι γιατροί των ειδικοτήτων να δέχονται με ραντεβού που θα κλείνονται. Πιστεύουμε ότι θα έχουμε όλες τις βασικές ειδικότητες αλλά αυτό είναι κάτι που διαμορφώνεται ακόμα και δεν έχει οριστικοποιηθεί. Πάντως ήδη κάναμε μια πρώτη συγκέντρωση και βρέθηκαν ορθοπεδικός, δερματολόγος, πνευμονολόγος, ουρολόγος και οφθαλμίατρος αλλά σίγουρα θα υπάρχουν και άλλες ειδικότητες», ανέφερε ο κ. Βουλγαρίδης.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Δραματική όμως είναι η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στο ΕΣΥ και στο Ρέθυμνο όπου το 2012 το Κοινωνικό Ιατρείο που λειτουργεί τα τελευταία 5 χρόνια δέχθηκε περίπου 1600 επισκέψεις.

«Το συγκεκριμένο ιατρείο διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα κοινωνικά ιατρεία διότι δημιουργήθηκε πριν προκύψει η ονομαζόμενη οικονομική κρίση. Τότε το 2008-2009 κάλυπτε κυρίως τους ανασφάλιστους μετανάστες, τους μη έχοντες έγγραφα, ενώ οι Ελληνες ανασφάλιστοι ήταν το 8%. Το 2012 όμως το ποσοστό των Ελλήνων ανασφάλιστων που απευθύνονται στο Ιατρείο είναι πλέον 23%», ανέφερε η γιατρός στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου Ειρήνη Νταουντάκη και πρόσθεσε ότι η τάση που καταγράφεται στις επισκέψεις είναι συνεχώς αυξανόμενη. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στους ασθενείς που επισκέπτονται το Κοινωνικό Ιατρείο δεν περιλαμβάνονται μόνο ενήλικοι και χρόνιοι πάσχοντες, αλλά και γυναίκες σε εγκυμοσύνη όπως και παιδιά, ενώ ένα βασικό κομμάτι που καλύπτει το ιατρείο αφορά εμβολιασμούς.

Μάλιστα η κα Νταουντάκη έκανε λόγο για «ανθρωπιστική κρίση» η οποία συνεχώς επιδεινώνεται. «Κάθε άνθρωπος ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος δικαιούται να έχει ίση πρόσβαση στην υγεία. Από αυτή τη βασική αρχή ξεκινήσαμε και θεωρούσαμε απαράδεκτο να υπάρχει άνθρωπος που δεν είχε πρόσβαση σε φάρμακα ή στην υγεία είτε αυτό είναι κάποιο επείγον περιστατικό είτε κάποιο χρόνιο νόσημα», σχολίασε και συμπλήρωσε: «Η πρόσβαση στην υγεία είναι πρωταρχική αξία που δεν μπορεί να καταστρατηγείται.

Ωστόσο αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι τα κοινωνικά ιατρεία κάθε μέρα πολλαπλασιάζονται και ο αριθμός των ανασφάλιστων πλέον καλύπτει το 1/4 με 1/3 του πληθυσμού αφού αυτή τη στιγμή ανασφάλιστοι είναι 3 εκατ. άνθρωποι που κατοικούν σε αυτή τη χώρα.

Γι’αυτό και όταν το 1/3 του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση στην υγεία τότε δεν έχει νόημα να μιλάμε για δείκτες θνητότητας, νοσηρότητας ή μέση επιβίωση. Μιλάμε για μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση».

Χανιώτικα Νέα – Δημήτρης Μαριδάκης