Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών σας ενημερώνει για τις εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από τις σχεδιαζόμενες επιλογές της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), σε σχέση με τις περικοπές του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, του προϋπολογισμού φαρμακευτικής δαπάνης καθώς και της μεταρρύθμισης της νοσοκομειακής περίθαλψης.
ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΟΠΥΥ
Αποδυνάμωση των δημόσιων δομών του ΕΟΠΥΥ και μετατροπή τους σε Κέντρα Υγείας αστικού τύπου με εξαγγελθείσες απολύσεις ιατρών και εργαζομένων (καθεστώς κινητικότητας και διαθεσιμότητας).
Αποκλεισμός της πρόσβασης των ασφαλισμένων σε εξειδικευμένους ιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ
Επαπειλούμενος οικονομικός ξαφνικός «θάνατος» και κατάρρευση του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα της ΠΦΥ με επιβολή «κουρεμάτων» και «επιστροφών χρήματος» από τους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς αυθαίρετα, αναδρομικά και παράνομα από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.
Επιχειρείται από την πολιτεία η υποβάθμιση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες. Τα «ψίχουλα» που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των δαπανών υγείας δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση τα αντίστοιχα ανελαστικά κόστη διατήρησης της ποιότητας (αξιόπιστα αναλώσιμα υλικά, συντήρηση τεχνολογικού εξοπλισμού, διενέργεια ποιοτικού ελέγχου, κλπ).
Η όποια εξαγγελθείσα τροποποίηση λειτουργίας νοσηλευτικών μονάδων θα πρέπει να στηρίζεται στις τοπικές ανάγκες υγείας του πληθυσμού και σε ξεκάθαρα επιστημονικά κριτήρια.
Πρόβλεψη για πιθανή επιδείνωση των συνθηκών νοσοκομειακής περίθαλψης, λόγω της μεγαλύτερης προσέλευσης και εισαγωγής ασθενών στα Νοσοκομεία, στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης.
Η υποστελέχωση των Νοσοκομειακών μονάδων συνδυαζόμενη με την έλλειψη πόρων, δημιουργεί δυνητικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Οι όποιες προσπάθειες μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, θα πρέπει ταυτόχρονα να διασφαλίζουν την επάρκεια αξιόπιστων (με πιστοποιητικά ελέγχου) φαρμάκων για τον Έλληνα ασθενή.
Οι αξιόπιστες ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, στα πλαίσια υγιούς ανταγωνισμού θα πρέπει να στηριχθούν, καθώς εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας και βοηθούν στην ανάπτυξη, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα.
ΑΠΟ-ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ – ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ
Η οικονομική ύφεση και η κρίση οδήγησαν στην αδυναμία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών, εκ μέρους μεγάλου τμήματος του πληθυσμού. Κατά τα επίσημα στοιχεία υπάρχουν περίπου 3 εκατομμύρια λειτουργικά «ανασφάλιστοι», για τους οποίους είναι ελάχιστη η κρατική μέριμνα για τη στοιχειώδη ασφαλιστική κάλυψή τους.
ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 25-30% ΣΤΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2014
Η Ελλάδα υπολείπεται κατά 1000 ευρώ κατά κεφαλήν από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ για τις δαπάνες υγείας στη χώρα, με τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2014 να μειώνεται δραματικά κατά 2,2 δις ευρώ. Ο ελλειμματικός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ θα κυμανθεί στα 5,25 δις με περικοπή συνολικήςχρηματοδότησης κατά 30%, φαρμακευτικής περίθαλψης κατά 15% και κάλυψης παροχών κατά 25%.
Η συστηματική υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας δεν είναι συμβατή με την απαραίτητη ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών υγείας και απειλεί άμεσα τη βιωσιμότητα τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ και νοσοκομειακής περίθαλψης.
Αξιότιμοι βουλευτές, περιφερειακοί και δημοτικοί εκπρόσωποι, πρόεδροι συλλόγων, εκπρόσωποι ΟΤΑ, πρόεδροι σωματείων ασθενών, και φορείς της πόλης,
Σας καλούμε σε κοινή συστράτευση και παρέμβαση για την εξασφάλιση του επιθυμητού επιπέδου παρεχόμενης φροντίδας υγείας, με στήριξη τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα υγείας και με πλήρη αντίθεση στην υπό διαμόρφωση πολιτική υγείας που στηρίζεται στον εκφοβισμό και τη απαξίωση του ιατρικού κόσμου.
Αγαπητοί συμπολίτες,
Οι γιατροί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, προσφέρουν κακοπληρωμένη, απλήρωτη ή καταληστευμένη εργασία και αποτελούν την τελευταία ελπίδα προστασίας του πολίτη, στην επερχόμενη κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.
Η πολύτιμη βοήθειά σας είναι άκρως απαραίτητη, για τη δημιουργία ενός μετώπου φορέων και πολιτών κατά της υποβάθμισης της δημόσιας υγείας.