Δελτίο τύπου: Στήριξη των Κινητοποιήσεων των Νοσοκομειακών Ιατρών για την Αναβάθμιση του ΕΣΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Αρ. Πρωτ.: 5196/16-10-2024

Θέμα: Στήριξη των Κινητοποιήσεων των Νοσοκομειακών Ιατρών για την Αναβάθμιση του ΕΣΥ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών ιατρών του ΕΣΥ που προκήρυξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024. Η ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη, τόσο για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες όσο και για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των γιατρών και του υγειονομικού προσωπικού.

Το ΕΣΥ, όπως αυτό λειτουργεί σήμερα, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας και της ιατρικής επιστήμης. Η χρόνια υποχρηματοδότηση και η σοβαρή έλλειψη προσωπικού έχουν οδηγήσει σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και σε υπερκόπωση των ιατρών και των υγειονομικών. Η αναγκαιότητα για ένα νέο, σύγχρονο ΕΣΥ είναι επιτακτική.

Βασικά Αιτήματα για την Ενίσχυση του ΕΣΥ:

  1. Γενναία χρηματοδότηση: Άμεση αύξηση των δημοσίων δαπανών υγείας στο επίπεδο των ευρωπαϊκών χωρών, με στόχο την κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και υπηρεσίες.
  2. Προσλήψεις προσωπικού: Άμεσες και αξιοκρατικές προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, ειδικά σε κρίσιμες ειδικότητες και περιοχές με ελλείψεις.
  3. Αναθεώρηση μισθολογίου: Επαναφορά των μισθών των γιατρών στα προ κρίσης επίπεδα και σταδιακή αύξηση με στόχο την αναγνώριση της προσφοράς τους.
  4. Βελτίωση υποδομών και εργασιακών συνθηκών : Αναβάθμιση των νοσοκομειακών δομών, επαναλειτουργία των χειρουργικών αιθουσών και βελτίωση των εργασιακών συνθηκών.
  5. Αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ): Δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας που θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία και θα προσφέρει στους πολίτες άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών καλεί τους συναδέλφους γιατρούς να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις και στηρίζει κάθε προσπάθεια για τη δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ που θα εξασφαλίζει ποιοτική περίθαλψη για όλους τους πολίτες, με ισότιμη πρόσβαση και με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους λειτουργούς της υγείας.

 

Η Πρόεδρος                                                                            Ο Γραμματέας

   Άννα Μαστοράκου                                                                Γεώργιος Πατριαρχέας