Δελτίο Τύπου

ΠΙΣ: Κοινωνική και Εθνική αναγκαιότητα η ενίσχυση της περίθαλψης στην Θράκη

Τα οξυμένα προβλήματα της Υγείας στην Θράκη θέτει ο ΠΙΣ στην Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας

Κλιμάκιο του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Συλλόγου, κ. Μιχάλη Βλασταράκο, και με τη συμμετοχή του Β΄ Αντιπροέδρου, κ. Γρηγόρη Ροκαδάκη, και των μελών του Δ.Σ., κ. κ. Αναστάσιου Βασιάδη, Κωνσταντίνου Κουτσόπουλου και Βλαδίμηρου Παναγιωτίδη, πραγματοποίησαν επίσκεψη στη περιοχή της Θράκης, μετά από σχετική  πρόσκληση του  Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου.

Με την συμμετοχή του Προέδρου του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου, κ. Π. Βάρναλη, του Γενικού Γραμματέα, κ. Α .Παπανδρούδη, της Αντιπροέδρου, κας Θ. Γκιόκα, και άλλων μελών του Δ.Σ., το κλιμάκιο επεσκέφθη διαδοχικά τη Σαμοθράκη, την Αλεξανδρούπολη, το Διδυμότειχο, καθώς επίσης και την Κομοτηνή.

Μετά το πέρας της επίσκεψης στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο του νησιού,  με τη συμμετοχή τοπικών παραγόντων, όπως του Διευθυντού του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης, του απερχόμενου Δημάρχου, αλλά και του νεοεκλεγέντα Δημάρχου και  μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εκείνο το οποίο διεπιστώθη, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, είναι οι τρομερές ελλείψεις τις οποίες  αντιμετωπίζει για χρόνια η ευαίσθητη αυτή περιοχή, εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχει μόλις ένας ειδικευμένος γιατρός στο Κέντρο Υγείας, και όχι πέντε όπως προβλέπεται, ενώ το νησί δεν διαθέτει αγροτικό γιατρό, παρά το γεγονός ότι προβλέπονται τρεις.

Σε ευρεία σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, με τη συμμετοχή του Διοικητού, των εκπροσώπων του Ιατρικού κόσμου και των εργαζομένων του ιδρύματος, διεπιστώθη ότι, παρά τον φόρτο εργασίας ο οποίος “γονατίζει” το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το ίδρυμα απειλείται εξαιτίας των αθρόων αποχωρήσεων προσωπικού,  χωρίς, μάλιστα, να διαφαίνεται η αντικατάστασή του. Τονίσθηκε από όλους τους συμμετέχοντες στην σύσκεψη η ανάγκη για την ενίσχυση της λειτουργίας του νοσοκομείου, τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικά και υποδομή, καθώς προσφέρει  περίθαλψη Τριτοβάθμιας και Τεταρτοβάθμιας Βαθμίδος σε μία πολύ ευαίσθητη περιοχή.

Στο Ακριτικό Διδυμότειχο, σε σύσκεψη με τις Υπηρεσίες του Νοσοκομείου, τους εκπροσώπους των ιατρών και των εργαζομένων, αλλά και των εκπροσώπων της κοινωνίας, διεπιστώθη η πλήρης αποδυνάμωση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, η παντελής αδυναμία της στελέχωσής του όχι μόνον από ειδικευμένους, αλλά και από ειδικευόμενους γιατρούς και λοιπό προσωπικό, ενώ  από όλους τους συμμετέχοντες κατέστη σαφής η άμεση ανάγκη για αυτονομία του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, προκειμένου αυτό να μπορεί να λειτουργεί ενισχυμένο στην ακριτική αυτή περιοχή.

Στη Κομοτηνή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους Ιατρικούς Συλλόγους και τα Διοικητικά Συμβούλια των Ιατρικών Συλλόγων Έβρου, με την παρουσία του Προέδρου και του Γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου,  κ. κ. Π. Βάρναλη, και Α. Παπανδρούδη, του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης,  κ .Σ .Κυριαζίδη, του Αντιπροέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, κ. Φ. Φωτίου, και άλλων μελών των Διοικητικών Συμβουλίων.

Τα γενικά συμπεράσματα που προέκυψαν :

– Προοδευτική αποδυνάμωση των Δημόσιων Δομών Υγείας,

– Αύξηση των προβλημάτων στην ιδιωτική παροχή περίθαλψης και

– Έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού από την επίσημη Πολιτεία.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκτιμά βασίμως ότι, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την κάλυψη των οξυμένων αναγκών, την παροχή κινήτρων για τη προσέλευση νέου ιατρικού δυναμικού στις περιοχές αυτές, αλλά και συνεχές ενδιαφέρον με αναγκαία έργα,θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα, όχι μόνον κοινωνικά και οικονομικά, αλλά και ιδιαίτερης εθνικής σημασίας.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί την Πολιτεία, τους Τοπικούς Ιατρικούς Συλλόγους, αλλά και τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων, να συνεργήσουμε σε μία προσπάθεια προκειμένου η περίθαλψη των κατοίκων του Ακριτικού Έβρου, της Σαμοθράκης, αλλά και ολόκληρης της Θράκης, να ενισχυθεί ποσοτικά και ποιοτικά, να παρέχει ασφαλείς υπηρεσίες Υγείας και να δώσει τη δυνατότητα στον πληθυσμό της περιοχής να ζει με ασφάλεια, χωρίς να εγκαταλείπει τη περιοχή του ή να αναζητεί υπηρεσίες στη γείτονα χώρα.

Για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο η ανάπτυξη της σχετικής μέριμνας αποτελεί υποχρέωση όχι μόνο Κοινωνική, αλλά και Εθνική, και η Πολιτεία πρέπει και οφείλει να ενσκήψει άμεσα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στη προσπάθεια αυτή θα είναι συνεργός.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Σ.