Αθήνα 13.10.2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΟΣ
Την αντίθεσή του με τις ρυθμίσεις για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκος μιλώντας την Τετάρτη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο κ. Βλασταράκος εξέφρασε τις θέσεις του Π.Ι.Σ. στη συζήτηση για το Σχέδιο Νόμου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και Ανάπτυξη των Φορέων της, στο οποίο προσετέθη το άρθρο 53 για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ, ως καθολικού διαδόχου των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. τόνισε την αντίθεσή του με τις εκπτώσεις που επιβάλλονται, τη στιγμή που το άρθρο αφορά στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των Ασφαλιστικών Ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ την εποχή που δεν εφαρμοζόταν το μέτρο του rebate και του clawback.
«Αντί να υπάρξει και τόκος υπερημερίας στα οφειλόμενα ποσά μετά από τόσα χρόνια, καλούνται οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας να δώσουν σημαντικές εκπτώσεις, προκειμένου να πληρωθούν. Είναι αδιανόητο να ζητείται έκπτωση 45% για οφειλές που έχει δοθεί προκαταβολή. Οι οφειλές θα πρέπει να εξοφληθούν στο ακέραιο, χωρίς εκπτώσεις και κουρέματα, αν όχι με προσαύξηση λόγω των πολλών χρόνων που έχουν παρέλθει από το
2012», δήλωσε σε έντονο ύφος ο κ. Βλασταράκος, και πρόσθεσε: «Η μη έγκαιρη εκκαθάριση το 2011 των ληξιπροθέσμων οφειλών και η επιστροφή του αναλογούντος ποσού στο Γενικό
Λογιστήριο του Κράτους, είναι ευθύνη της Πολιτείας και όχι των παρόχων υπηρεσιών υγείας. Η Πολιτεία θα πρέπει να ξαναδεί το θέμα της ρύθμισης, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην συμβεί τόσο μεγάλη κοινωνική αδικία».
Ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ., αναφερόμενος στη λειτουργία των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων είπε ότι πρέπει να επιδιώκεται η ενίσχυση της αυτο-οργάνωσης του χώρου της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και όχι η εξάρτησή της από τον κρατικό έλεγχο. Για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρχουν κίνητρα, φορολογικά και ασφαλιστικά και γενικότερα υποστηρικτικοί μηχανισμοί ελέγχου με κατάλληλες προδιαγραφές για κοινωνικές επιχειρήσεις, ώστε να μην σημειωθούν φαινόμενα απάτης ή διαφθοράς, αλλά και αστοχιών στην επίτευξη του ρόλου τους.
Οι κοινωνικές επιχειρήσεις – τόνισε ο κ. Βλασταράκος – πρέπει να ακολουθούν τις διατάξεις και τις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών κανονισμών για τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία. Σε μία περίοδο βαθιάς κρίσης, για να μην υπάρχουν προβλήματα βιωσιμότητας, πρέπει να υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας και δυνατότητες προσαρμογής των κοινωνικών επιχειρήσεων.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Σ.