ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αρ. Πρωτ.: 5283/23-10-2024
Θέμα: «Επιτυχημένη η ιατροκοινωνική εκδήλωση του Ι.Σ. Πατρών για τον εορτασμό του Αγίου Λουκά»
Εξαιρετικά επιτυχημένη ήταν η ιατροκοινωνική εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών για τον εορτασμό του Αγίου Λουκά, με θέμα: «Τα νέα παιδιά στο μονοπάτι της ζωής στη μετά COVID εποχή» που έλαβε χώρα στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών στα πλαίσια του 14ου Παμπελοποννησιακού Ιατρικού Συνεδρίου.
Καλεσμένοι ομιλητές ήταν οι κ.κ.
- Μαλλιώρη Μένη, Ομότιμη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών-ΕΚΠΑ, Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τα Ναρκωτικά με θέμα: “Οι νέες προκλήσεις στον τομέα των εξαρτήσεων»
- Τσαλαμανιός Μάνος, Διευθυντής του Τμήματος Ψυχιατρικής παιδιών-εφήβων Γ.Ν. «Ασκληπιείο Βούλας», Πρόεδρος Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος-ΕΝΩ.ΨΥ.Π.Ε. με θέμα: «Οι επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στα παιδιά και τους εφήβους».
- Ταμπακόπουλος Παντελής, Ψηφιακός Αναλυτής – Επικεφαλής Τμήματος Ψηφιακών Πειστηρίων – The Crime Lab, Chief Information Technology Officer of CSI Institute, Ειδικός Πληροφοριακών Συστημάτων, NCI Academy, Latina Italy, Digital Shadow Certified, Μέλος του ISC2 Hellenic Chapter, με θέμα: “Κυβερνοασφάλεια και Νεανική Πλοήγηση στη Νέα Ψηφιακή Πραγματικότητα”.
Τον συντονισμό είχε η Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας κ. Άννα Μαστοράκου
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, κα Μένη Μαλλιώρη αναφέρθηκε στο γεγονός ότι:
- Μετά την πανδημία, αυξήθηκε η κατανάλωση ουσιών με ψυχοδραστικές ιδιότητες, όπως κάνναβη, κοκαΐνη και αντικαταθλιπτικά, λόγω ψυχολογικών επιπτώσεων όπως άγχος, κατάθλιψη και αϋπνία.
- το 29% των Ευρωπαίων ηλικίας 15-64 έχουν κάνει χρήση παράνομων ουσιών, με την κάνναβη να είναι η πιο διαδεδομένη
- Η αύξηση των ψυχικών διαταραχών οδήγησε σε αύξηση της χρήσης ουσιών και καταγράφηκε μεγάλη έξαρση στη χρήση κοκαΐνης και αντικαταθλιπτικών στην Ελλάδα κατά την πανδημία.
- η σύγχρονη προσέγγιση της «Μείωσης Βλάβης», περιλαμβάνει προγράμματα πρόληψης, θεραπείας, και υποστήριξης με έμφαση στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
- θα πρέπει να δοθεί προσοχή σε παιδιά που παρουσιάζουν ταχυκαρδία, ζάλη ή τάση λιποθυμίας, όσον αφορά τη λήψη του ιστορικού από τους ιατρούς, ώστε να ιχνηλατηθεί πιθανή χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας κος Μάνος Τσαλαμανιός αναφέρθηκε στο ότι μετά την πανδημία COVID :
- Αυξημένο άγχος και κατάθλιψη: Η καραντίνα και ο φόβος μόλυνσης επιδείνωσαν την ψυχική υγεία παιδιών με προϋπάρχουσες διαταραχές. Μελέτες ανέδειξαν υψηλά ποσοστά άγχους (1,8–49,5%) και κατάθλιψης (2,2–63,8%) στα παιδιά και τους εφήβους.
- Επιπτώσεις σε ειδικές ομάδες: Τα παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές, όπως ο αυτισμός ή ΔΕΠΥ, επηρεάστηκαν έντονα, ενώ οι έφηβοι με ψυχικές παθήσεις ανέφεραν σημαντική επιδείνωση των συμπτωμάτων.
- Αύξηση ενδοοικογενειακής βίας: Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, καταγράφηκε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, η οποία επηρέασε ιδιαίτερα την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων.
- Η έλλειψη πρόσβασης σε ψυχολογικές υπηρεσίες (26% των νέων ανέφεραν απώλεια πρόσβασης) οδήγησε σε αυξημένες ψυχικές ανάγκες που απαιτούν συνεχή παρακολούθηση και υποστήριξη.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ψηφιακού αναλυτή, κου Παντελή Ταμπακόπουλου επισημάνθηκε ότι:
- Η έννοια της κυβερνοασφάλειας αποκτά συνεχώς μεγαλύτερη σημασία καθώς η χρήση του διαδικτύου επεκτείνεται, ειδικά στις νεαρές ηλικίες.
- Με την αύξηση της ψηφιακής παρουσίας των νέων, οι προκλήσεις που αφορούν την ασφάλεια στο διαδίκτυο, την ιδιωτικότητα του ατόμου και την προστασία των δεδομένων των υποκειμένων γίνονται πιο σύνθετες.
- Οι νέοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε κακόβουλα λογισμικά, τα οποία μπορούν να κλέψουν προσωπικά δεδομένα και να προκαλέσουν βλάβες στα υπολογιστικά συστήματα.
- Ηλεκτρονικός εκφοβισμός (cyberbullying): Μια αυξανόμενη απειλή που επηρεάζει την ψυχική υγεία των εφήβων και όχι μόνο.
- Μία σύγχρονη μάστιγα είναι η πρόσβαση των παιδιών σε περιεχόμενο που δεν είναι κατάλληλο για την ηλικία τους, όπως βία, σεξουαλικό περιεχόμενο ή εθιστικές εφαρμογές.
- Σε κάθε βήμα μας στο Διαδίκτυο «προσφέρουμε» προσωπικές πληροφορίες. Πρέπει να γνωρίζουμε πως ότι κάνουμε στο Διαδίκτυο αφήνει ίχνη.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών ευχαριστεί θερμά την ΙΕΔΕΠ για την άψογη συνεργασία, τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Αγίου Λουκά, τους υπαλλήλους του ΙΣΠ, τον Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο, το Πανεπιστήμιο Πατρών, τους επίτιμους προσκεκλημένους, τους φοιτητές του μεταπτυχιακού “Αγωγή Υγείας” των Τμημάτων Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας, Λογοθεραπείας και Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της ΠΔΕ, το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Αχαΐας, τους Εκπαιδευτικούς, τους Φορείς των ασθενών που μας τίμησαν με την παρουσία τους.
Η Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Άννα Μαστοράκου Γεώργιος Πατριαρχέας