Δελτίο Τύπου: Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχαήλ Βλασταράκος προσκεκλημένος ομιλητής για το ασφαλιστικό στο Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής»

Αθήνα, 11 Μαρτίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχαήλ Βλασταράκος προσκεκλημένος ομιλητής για το ασφαλιστικό στο Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής»

  • Ανεργία και μετανάστευση «μαστίζουν» τους νέους ιατρούς
  • Εισπρακτικός ο χαρακτήρας του κυβερνητικού σχεδίου για το Ασφαλιστικό
  • Αβέβαιο το μέλλον της νέας γενιάς αν δεν επικρατήσει ο ρεαλισμός

Για την ανεργία, την υποαπασχόληση και τη μετανάστευση που «μαστίζουν» τους νέους επιστήμονες, και δη ιατρούς, καθώς και για το προωθούμενο από την κυβέρνηση ασφαλιστικό σχέδιο το οποίο έχει αποκλειστικά και μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα, μίλησε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκος στο Φόρουμ για την Κοινωνική Ασφάλιση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Στο Φόρουμ, το οποίο διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Τομέα Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας της Νέας Δημοκρατίας, παραβρέθηκε και μίλησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Επίσης, μίλησαν, ως εκπρόσωποι των Επιστημονικών και Κοινωνικών Φορέων, ο Πρόεδρος ΚΕΕΕ και ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο Πρόεδρος ΕΣΕΕ κ. Βασίλειος Κροκίδης, ο Πρόεδρος ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και Πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Βασίλειος Αλεξανδρής, ο Πρόεδρος ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός και ο εκπρόσωπος των αγροτών κ. Δημήτρης Δημογιάννης. Το θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας συζητήθηκε διεξοδικά από τους συμμετέχοντες ομιλητές, μεταξύ των οποίων ήταν Καθηγητές των Οικονομικών, Ασφαλιστικών, Νομικών Επιστημών καθώς και πρώην υπουργοί και Διοικητές Ασφαλιστικών Ταμείων.

O κ. Βλασταράκος επισήμανε στην τοποθέτησή του, ότι η χώρα μας, η οποία διέρχεται μια βαθειά οικονομική και κοινωνική κρίση, κουβαλά από το παρελθόν τις παθογένειες του ασφαλιστικού συστήματος, για το οποίο αναζητούνται, τα τελευταία χρόνια, λύσεις βιωσιμότητας, μέσα όμως από καταστροφικές πολιτικές, που ως αποτέλεσμα είχαν την απομείωση των αποθεματικών και τη δημιουργία μεγάλου ελλείμματος στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Η μεγάλη ύφεση και η ανεργία που επικρατεί στη χώρα μας, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην εισπραξιμότητα των εισφορών. Η αναλογία εργαζομένων – συνταξιούχων είναι χαμηλότερη του 2 προς 1. Σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, έχει οδηγήσει το Ασφαλιστικό Σύστημα σε αδιέξοδο. Παράλληλα, η μαζική μετανάστευση μεγάλου αριθμού ιατρών, του πιο ισχυρού παραγωγικού δυναμικού της χώρας, είναι καταστροφική, όχι μόνο για τον τόπο, αλλά και για το Ασφαλιστικό Σύστημα.

Χαρακτηριστικά ανέφερε τη σχέση εργαζομένων – συνταξιούχων στον κλάδο των Υγειονομικών, η οποία από 5,5 (εργαζόμενοι) προς 1 (συνταξιούχο) πριν από τρία χρόνια, έχει πέσει στο 3,8 προς 1. Παρόλα τα προαναφερθέντα προβλήματα που δημιούργησαν οι πολιτικές «αφαίμαξης» των αποθεματικών (άτοκες καταθέσεις, δομημένα ομόλογα, χρηματοοικονομικά προϊόντα, PSI, κ.λπ.), το Ταμείο των Υγειονομικών (ΤΣΑΥ), το οποίο μαζί με τα ταμεία των Νομικών και των Μηχανικών συναπαρτίζουν το ΕΤΑΑ, χωρίς να έχει λάβει ούτε 1 ευρώ χρηματοδότησης, παραμένει βιώσιμο.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ επανέλαβε ότι η πρόταση της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό βρίσκει αντίθετο τον ιατρικό κόσμο, όπως και όλους τους επιστημονικούς κλάδους, διότι έχει φοροεισπρακτικό χαρακτήρα με τεράστιες εισφορές (συνολικά 34% περίπου), που μαζί με την φοροεπιδρομή η οποία για το 2016, αγγίζει το 35%, προκαλεί ουσιαστικά δήμευση των εισοδημάτων των αυτοαπασχολούμενων ιατρών, αφού από τα 10 ευρώ, τα 7 ευρώ θα πηγαίνουν σε εισφορές και φόρους.

Ένας ιατρός με εισόδημα 20.000 ευρώ, εξήγησε, θα κληθεί να καταβάλλει το 2016 σε ασφαλιστικές εισφορές και φόρους 14.000 ευρώ, μένοντας με 6.000 ευρώ για την κάλυψη των υπολοίπων υποχρεώσεων του (ΕΝΦΙΑ, διαβίωση, κλπ). Οι εισφορές σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, πρόσθεσε ο κ. Μιχαήλ Βλασταράκος, είναι σε χαμηλά επίπεδα, προκειμένου το Ασφαλιστικό Σύστημα να έχει εισπραξιμότητα και προοπτική.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ αναφέρθηκε στη διατήρηση της ανεξαρτησίας του Ταμείου Επιστημόνων – Ελεύθερων Επαγγελματιών – εκτός των λοιπών τριών Ταμείων – προκειμένου να μην απολεσθούν στη χοάνη του ασφαλιστικού συστήματος τα εναπομείναντα αποθεματικά. Το Ταμείο, στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης, μπορεί να είναι βιώσιμο, με ορθούς κανόνες οργάνωσης και διαχείρισης. Παράλληλα τόνισε, ότι το ασφάλιστρο πρέπει να είναι σταθερό, στη βάση ασφαλίστρου- παροχής.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ αναφέρθηκε και στην ανάγκη προστασίας των νέων επιστημόνων ιατρών (πενταετίας), προκειμένου να παραμείνουν στην εργασία, και στην παροχή κινήτρων στους μεγαλύτερους σε ηλικία ιατρούς (άνω των 65 ετών) προκειμένου να μην έχουν λόγο να βγουν στη σύνταξη. Αλλωστε, μέχρι σήμερα οι αυτοαπασχολούμενοι ιατροί βγαίνουν στη σύνταξη μετά τα 70 ακόμη 80 έτη.

Η Κυβέρνηση, και οι εκπρόσωποι των Πολιτικών Κομμάτων, επισήμανε ο κ. Βλασταράκος, πρέπει να συζητήσουν ουσιαστικά με τους Κοινωνικούς Φορείς, προκειμένου να προχωρήσουμε προς το μέλλον, χωρίς να υποστούμε επιπλέον καταστροφικές συνέπειες.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος του ΠΙΣ τόνισε ότι τα προβλήματα είναι πολλά και έντονα, και αν δεν επικρατήσει ο ρεαλισμός τότε το μέλλον της επερχόμενης γενεάς θα καταστεί αβέβαιο και χωρίς δημιουργική προοπτική.

Από το Γραφείο Τύπου του Π.Ι.Σ.