Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Ημερίδα στη μνήμη του Καθηγητή Μωυσή Ελισάφ Διαταραχές Οξεοβασικής Ισορροπίας και Ηλεκτρολυτών 21 Οκτωμβρίου Αθήνα

21 Οκτωβρίου 2023

Οι διαταραχές της οξεοβασικής ισορροπίας και των ηλεκτρολυτών αποτελούν ένα από τα πιο δύσκολα και δυσνόητα κεφάλαια της Ιατρικής. Κάθε κλινική ειδικότητα έρχεται αντιμέτωπη με αυτές τις διαταραχές. Είναι αυτονόητο ότι η ικανότητα του κλινικού ιατρού να διαγιγνώσκει και να αντιμετωπίζει αυτές τις διαταραχές έχει καθοριστική σημασία για την ευνοϊκή εξέλιξη της πάθησης του ασθενή.

Παγκοσμίως, λίγοι ασχολούνται ερευνητικά με αυτές τις διαταραχές και ακόμη λιγότεροι μπορούν να μεταδώσουν την γνώση τους με απλό και κατανοητό τρόπο στους φοιτητές της Ιατρικής και στους ολοκληρωμένους ιατρούς. Ένας από αυτούς που ξεχωρίζει ήταν ο αείμνηστος Καθηγητής Μωυσής Ελισάφ.

Ο Καθηγητής Ελισάφ είχε την πρώτη του επαφή με αυτό τον τομέα της Ιατρικής ως φοιτητής και νεαρός γιατρός, όταν μελέτησε το αντίστοιχο βιβλίο ενός εξέχοντος Δασκάλου, του Καθηγητή Κωνσταντίνου Γαρδίκα. Η πολυπλοκότητα και η δυσκολία αυτών των διαταραχών τον ενθουσίασαν, και αφοσιώθηκε στην ενδελεχή μελέτη της σχετικής βιβλιογραφίας, καθώς και στην εφαρμογή της γνώσης αυτής στην κλινική πράξη. Έτσι, διαμόρφωσε έναν εύκολα κατανοητό και συνάμα συναρπαστικό τρόπο διδασκαλίας αυτού του κεφαλαίου για τους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τους ιατρούς της Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής. Παράλληλα, συνέγραψε πολλά ερευνητικά άρθρα και ανασκοπήσεις σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, συμμετείχε σε πολυάριθμους τόμους πρακτικών συνεδρίων, και η εμπειρία του κορυφώθηκε στην έκδοση του ομώνυμου βιβλίου του, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί αναφορικό έργο για τους Έλληνες ιατρούς.Ο ενθουσιασμός του Καθηγητή Ελισάφ για τη μεταφορά της γνώσης του ήταν τόσο μεγάλος, που τον οδήγησε στη διοργάνωση πολλών ημερίδων σε πολλές πόλεις της Ελλάδας με αποκλειστικό αντικείμενο τις διαταραχές της οξεοβασικής ισορροπίας και των ηλεκτρολυτών. Οι ετήσιες ημερίδες στην Αθήνα ήταν αξέχαστες, καθώς συγκέντρωναν πάνω από 500 ιατρούς που παρακολουθούσαν τις θεωρητικές διαλέξεις των συνεργατών του, αλλά κυρίως την διάρκεια της 2ωρης παρουσίασης – ανάλυσης κλινικών περιστατικών από τον ίδιο.

Ο πρόσφατος, απροσδόκητος χαμός του Καθηγητή Ελισάφ μας γέμισε με βαθιά θλίψη και νοσταλγία. Εκείνοι από εμάς που είχαμε την τιμή να είμαστε μαθητές του γνωρίζουμε καλά ότι ήθελε να διατηρηθεί ζωντανή η κληρονομία που άφησε πίσω του. Είναι δικό μας καθήκον να συνεχίσουμε την παράδοση που εκείνος δημιούργησε. Με αίσθημα ευθύνης, αποφασίσαμε να καθιερώσουμε μια ετήσια Ημερίδα στη μνήμη του.

 

 

 

 

Η εφετινή Ημερίδα για τις Διαταραχές της Οξεοβασικής Ισορροπίας και των Ηλεκτρολυτών θα πραγματοποιηθεί στις 21 Οκτωβρίου 2023 στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα. Αυτή η εκδήλωση διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης, στην οποία ο Καθηγητής Ελισάφ υπήρξε ιδρυτικό μέλος και δις Πρόεδρος, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μελέτης, Έρευνας και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτηκαι τα Μεταβολικά Νοσήματα, στο οποίο διατέλεσε Αντιπρόεδρος επί σειρά ετών. Η Ημερίδα πραγματοποιείταιυπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα, καθώς και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στους συμμετέχοντες θα διανεμηθεί δωρεάν το εγχειρίδιο του Καθηγητή Ελισάφ με τίτλο “Διαταραχές της Οξεοβασικής Ισορροπίας και των Ηλεκτρολυτών: Από τη θεωρία στην πράξη”, το οποίο συνόδευε το τριήμερο συνέδριο που διοργάνωσε ο ίδιος στα Ιωάννινα στις 22-24 Ιανουαρίου 2016.

Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει εισηγήσεις από καταξιωμένους επιστήμονες που μελέτησαν και εργάστηκαν μαζί του, καθώς και συζητήσεις περιστατικών. Καλούμε τους συναδέλφους να τιμήσουν με την παρουσία τους τη μνήμη του Καθηγητή Ελισάφ.

Καθηγητής Χαράλαμπος Μηλιώνης
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Πρόεδρος της ΕλληνικήςΕταιρείας Αθηροσκλήρωσης
Καθηγητής Ευάγγελος Λυμπερόπουλος
Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού
Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Θα χορηγηθούν μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME-CPD credits) από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο

 

ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ  ΕΔΩ  

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΔΩ

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
21 Οκτωβρίου 2023
Ιστότοπος:
https://atherosclerosis.gr/?utm_source=brevo&utm_campaign=%20%20_save%20the%20date_copy&utm_medium=email

Διοργανωτής

Conferre S.A.
Ιστότοπος:
www.conferre.gr

Χώρος Διεξαγωγής

Divani Caravel Hotel
Λεωφ. Βασιλέως Αλεξάνδρου 2
Αθήνα, 16121 Greece
+ Χάρτης Google
Τηλέφωνο:
2107207000
Ιστότοπος:
https://divanicaravelhotel.com/el/